1999 yılı Ekim ayında, henüz üniversite üçüncü sınıf öğrencisi iken bir sokak afişindeki, “muhabir aranıyor” ilanına başvurduğum günden bugüne 23 yıl geride kalmış. Bu sürede dört farklı basın kuruluşunda çalıştım.
Havayollarının yıllık maliyetlerinin yaklaşık yüzde 5'lik kısmını; konma, konaklama, yaklaşma, aydınlatma, köprü, kiralama, handling vs gibi havalimanı giderleri oluşturuyor.
Havacılık sektörü; pilotu, kabin memuru, teknisyeni, mühendisi, kontrolörü, dispeçeri, müşteri hizmetleri memurları, rampi, itfaiyesi ile bir bütündür. İş tanımları ve görevleri farklı olsa da havacılık operasyonunun tümüne bakıldığında, bir meslek grubunun bir diğerinden daha önemli olduğunu söylememiz mümkün değil...
Dünyada son on beş yılda hava yolunu kullanan yolcu sayısı, krizlere rağmen iki kat arttı. Havayollarına olan yönelimin giderek artması ile birlikte havayollarının filo sayılarındaki artış da, yolcu sayısına paralel olarak gerçekleşti
Pandeminin havacılık endüstrisini sert bir şekilde vurmasından sonra dünya genelinde pilot istihdamı azaldı, sektörü pilot arzı da ciddi sekteye uğradı. Mevcut koşullarda, pandeminin etkisini yitirmesi ile birlikte havayolları filo planlamaları çerçevesinde pilot istihdamını sağlamak için hızlıca aksiyon aldılar ve birçok havayolu istihdam sürecini başlattı.
Türk Hava Yolları, ilk 9 aya ilişkin bilanço ile birlikte pandeminin etkisini tamamen üzerinden attığını net bir şekilde ortaya koymuş oldu. Son 20 yılında sadece iki kez (2016/2020 yılları) negatif bilanço gören THY'nin üç çeyreklik pozitif ivmesinin (Yaklaşık 39 milyar lira kâr) yıl sonu raporunda da devam etmesi olası...
Türk Hava Yolları, 2008 yılı Aralık ayında Hindistan merkezli Jet Airways'ten üç adet Boeing 777-300ER uçağı kiralayarak, sipariş vermeden önce bu uçak tipini test etmişti. O günlerde, geniş gövde konusunda arayış içerisinde olan THY'nin, sonraki yıllarda vereceği geniş gövde uçak sipariş kararında, ekipleri ile birlikte (wetlease) olarak kiralanan Boeing 777-300ER uçaklarının etkisini inkar etmek imkansız.
Türk Hava Yolları'nın 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren pazar mesailerini tek taraflı olarak kaldırmasına karşı Hava İş Sendikası avukatları tarafından açılan davanın ilk ayağının kazananı çalışanlar oldu.
Pandemi süreci yaşanırken, pandemi dönemi sona erse bile en büyük korku, iki yıllık durgunlugun sonrasında satın alma gücünün düşme beklentisi ve seyahat talebine olan ilginin azalması olasılığı idi. Havacılık endüstrisinin felaket senaryoları arasında yer alan bu olasılık, milyarlarca dolarlık kayıp yaşayan sektörün uykularını kaçırıyordu.
Türk Hava Yolları'nın bir süre önce yayınladığı kabin memuru alım ilanına 50 binin üzerinde başvuru oldu. Bu süreçte işe alınması planlanan sayı ise 1200/1300 civarında...
Türk Hava Yolları'nın son 15-16 yıldaki gidişatını N harfine benzetiyorum. 2006 yılına kadar henüz tam olarak kabuğunu kıramamış, kendi yağında kavrulan ve minik adımlar atan bir şirketin, yerelden globale doğru yükselişi o yıllarda başlamıştı.
Pandemi dönemi, bir taraftan ekonomik açıdan havayolu şirketlerini ciddi anlamda yıpratırken diğer taraftan havayolları ile yolcular arasındaki sadakati de sarstı ve sarsmaya da devam ediyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi ülkelerde, iptal edilen uçuşlar ve saatler süren rötarlar dolayısıyla yolcu memnuniyetsizliği en üst seviyelere ulaşırken hem Avrupa'da hem de bizde durum çok farklı değil.
Türk Hava Yolları'nın, pandemi dönemindeki olağanüstü performansından sonra kargoyu ayrı bir şirket haline dönüştürme iştahı bir hayli fazlaydı. Dönemin THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın son zamanlarında, bu düşünce icraat safhasına geçmiş ve hatta şirket kurulumundan, organizasyon çatısına kadar önemli adımlar atılmış olmasına rağmen, sürpriz bir şekilde proje rafa kaldırılmıştı.
Pilotların yorgun uçtuklarına ilişkin tartışmaları takip ediyorum. Uzun süredir göz ardı edilen bu konunun gündeme gelmiş olması önemli ancak sadece Türk Hava Yolları pilotlarının yorgunluğu üzerinde yoğunlaşması doğru değil.
Corendon Airlines'in 16 kişilik ilanını saymazsak üç yıl aradan sonra ilk kez tecrübesiz pilot alımı için Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları alım hazırlığında...
Pandeminin etkisini yitirmesi sonrası toparlanma sürecinin önce iç hatlarda sonrasında ülkelerin seyahat prosedürlerini hafifletmesiyle dış hatlarda yaşanacağına yönelik beklentiler hızlı şekilde karşılık buldu.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün iç hatlarda tavan fiyat ve Nisan-Eylül ayları arasında uçuş ekibi transfer yasağı yönetmeliklerine bir kardeş daha geldi geçtiğimiz günlerde...
Dünyada havacılık sektörü hızla geri gelirken operasyonel aksaklıklar da dikkat çekici seviyelere ulaştı. Havayolu şirketlerinin marka değerlerini korumak için ön plana koydukları 'müşteri memnuniyeti' hızlı geri dönüş sürecinde ciddi anlamda zedelenmiş görünüyor.
Dünya genelindeki uçuş iptali ve rötar istatistiklerini yayınlayan ABD'de Houston merkezli havacılık yazılım şirketi Flightaware'de son dönemde yaşanan iptal ve rötarlar dikkat çekici seviyelerde. Sivil havacılığın en önemli üç merkezi ABD, Çin ve Avrupa'daki rötarlar ve iptaller, normal zamanların çok üzerinde..