İsviçre Alpleri'nde ve dünyadaki kayak merkezlerinin pek çoğunda bu yıl yeterli kar olmazken heliski sporunun Türkiye'deki merkezi haline gelen Kaçkar Dağları'nda 13 hafta sürecek faaliyetlerde doluluk yaşanıyor.
Helikopterle sporcuların zirvelere bırakıldıktan sonra yamaçlardan kaydığı ekstrem spor dallarından heliski, dünyada sayılı merkezlerde gerçekleştiriliyor.
Tehlikeli olduğu kadar heyecan verici de bulunan bu spor, Türkiye'de Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin ilçesinde 2005'ten itibaren sürdürülüyor.
Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen heliski sporu, Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Turkey-Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketince yürütülüyor.
Kaçkarlar, Avrupa'ya yakınlığı ve kar kalitesiyle her yıl değerini artırıyor.
Türkiye'deki heliski operasyonunda, uzun süre farklı ülkelerde arama ve kurtarma faaliyetlerinde görev yapan yerli ve yabancı pilot ve dağ rehberleri görev alıyor.
Sezonun büyük bölümünü Türkiye'de ve farklı ülkelerdeki helikopter kayağı operasyonlarında geçiren ekipler, profesyonel kurtarma timleri arasında yer alıyor.
Ekipler, bölgede teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından hava şartlarının normale dönmesi ile üç helikopterle ilk hafta faaliyetini gerçekleştirdi.
Faaliyetin ilk haftasına, aralarında Hint ailenin de yer aldığı İsviçre'den gelen 16 kişilik sporcu kafilesi katılarak Kaçkar Dağları'nda elverişli hava koşullarında karın keyfini çıkardı.
Kar kalınlığının 1 metrenin üzerinde olduğu bölgede kayan sporcular için güvenlik en üst seviyede tutuldu.
Kafilede bu yıl ilk defa küçük yaştaki sporcular da yer aldı. Ailesi ile faaliyete katılan 6 ve 10 yaşındaki çocuklar, Kaçkar Dağları'nda güvenli alanlarda karın tadını çıkardı.
Sporcular, zirvelerin yanı sıra karla kaplı çam ormanları arasında da adrenalin dolu zaman geçirdi.
Facebook Yorum